Bu yaxınlarda İtaliyanın milli onkoloji istitutunun alimləri müəyyən etdilər ki, zülalla zəngin olan məhsullar qadınlar üçün təhlükəlidir, çünki o tez bir zamanda qlukozaya çevrilir və qana daxil olur. Nəticədə isə ürək-damar xəstəlikləri inkişaf olmağa başlayır.
Eksperimentdə 32 minə yaxın qadın və 15 minə yaxın kişilər iştirak etdi. Səkkiz ildən sonra tədqiqatçılar onların sağlamlığına və rasionlarına nəzər yetirdilər.
Məlum oldu ki, yüksək qlikemik indeksli məhsullardan istifadə etmək, xüsusən də ağ çörək və düyü qanda piy turşularının yığılmasına gətirib çıxarır və "yaxşı” xolesterinin səviyyəsini endirir.
Nəticədə isə ürək xəstəliklərinin inkişafı başlayır.
Alimlər qlikemik indeksin səviyyəsinin ancaq tam toxumlu məhsulların tərkibində az olduğunu qeyd etdilər.
|